Blessures; voorkomen is beter dan voorspellen

Het lijkt wel zo eerlijk om onze eerste blog over blessure preventie te doen. Oftewel, hoe zorg je ervoor dat je nooit een afspraak bij ons hoeft te maken voor behandeling? Zakelijk misschien geen goeie zet maar ethisch des te meer.

Om eerlijk te blijven, 100% blessures voorkomen lukt niet. Zie daar ons businessmodel. Je kunt de kans op een blessure niet volledig uitsluiten. Daarvoor zijn er gewoon te veel variabelen die een rol kunnen spelen. Die kun je nooit allemaal identificeren en beïnvloeden. Daarnaast blijf je altijd onderhevig aan een zekere mate van toeval, pech of – als je daar in gelooft- het lot.

Je kunt een blessure ook nooit écht voorspellen. Sommige persoonskenmerken vormen een verhoogd risico voor bepaalde blessures. Maar zelfs als je alle bekende risicofactoren hebt, dan nog kun je niet berekenen hoe groot de kans is dat jij die blessure echt krijgt. Ook al ben je professor in de statistiek. Je komt niet verder dan fifty/fifty. Je kunt net zo goed een muntje opgooien.

Het heeft dus geen zin om een screeningstest te doen om te bepalen hoeveel kans je maakt op het ontstaan van een blessure. We kunnen niet met een thermometer aangegeven hoe warm je bent bij het vinden van je achillespeesblessure. Op een schaal van koud naar heet zou je nooit verder komen dan lauw.

Lekker positieve Blog zul je denken. En wat een ingewikkeld gedoe met die cijfertjes. Wat is het goeie nieuws? Komt ie: nog meer cijfertjes! Nu over datgene wat je wél kunt doen.

“dan ga je die billen toch trainen om een knieblessure te voorkomen?”

3 dingen die je kunt doen

Van sommige van onderstaande 3 zaken is namelijk bekend dat ze de kans op het krijgen van een blessure kunnen verlagen tot wel 50%! En dat is mooi want dat compenseert precies voor de maximale uitslag van die thermometer.

Wat kun je doen?

Huh? Die heb je net lopen afbranden! Dat had toch geen zin?

Ja sorry voor de verwarring. Zo’n test op zichzelf is ontzettend nuttig. Zolang je hem gebruikt voor de juiste redenen. Je kunt er namelijk heel goed risicofactoren mee identificeren die zijn ontdekt in de medische wetenschap. Verminderde spierkracht in de heupspieren geeft bijvoorbeeld een grotere kans op overbelasting van de knie. Hoeveel meer kans kunnen we per individu dus niet zeggen. En of je de blessure ook echt krijgt is fifty/fifty. Maar als je verminderde spierkracht ontdekt in je heupspieren dan ga je die billen toch trainen om een knieblessure te voorkomen?

Een screeningstest is dus handig om je zwakke punten in kaart te brengen die je kunt gaan verbeteren. Veel van die zwakke punten kun je gewoon weg trainen. En dat brengt ons bij punt 2 van wat je kunt doen om blessures te voorkomen:

  • Doe sportspecifieke kracht- en coördinatietraining!

De juiste spieren sterker maken. En de samenwerking tussen de verschillende spieren verbeteren. Op een manier dat je daar iets aan hebt in je sport. Dus met uitdagende oefeningen die een beetje lijken op je sport.

Dat doe je in het begin het liefst met begeleiding. De keuze in oefeningen hangt af van welke sport je beoefent en hoe goed jouw motorische ontwikkeling is. En natuurlijk welke zwakke punten getraind moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat je de oefeningen zo netjes mogelijk uitvoert. Dat moet gecontroleerd worden.

“Weet jij wat je gemiddelde belasting per week was in de afgelopen maand?”

  • Hou je belasting bij!

Nee niet die van de blauwe enveloppe. Haha, fysiograpje. Ik bedoel de fysieke (sport) belasting die je lichaam gedurende de week te verduren krijgt. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel minuten je in de afgelopen week gesport hebt? En hoe intensief vond je die trainingen? En hoe zit dat met de afgelopen 4 weken? Weet jij wat je gemiddelde belasting per week was in de afgelopen maand?

Als je een sportapp gebruikt kun je wel antwoord op die vragen geven. Moet je even voor gaan zitten maar daarna komt de beloning. Want wat blijkt? Er is een simpel sommetje waarmee je kunt berekenen of je jezelf gaat bloot stellen (of hebt gesteld) aan een verhoogde kans op blessures! Ben je er op tijd bij dan kun je heel gemakkelijk je weekplanning aanpassen om je risicokans weer te verlagen tot een minimum.

Moet je dan de rest van je leven al die gegevens bijhouden en altijd rekensommetjes blijven maken? Alleen als dat bijdraagt aan een prettige sportbeleving zou ik zeggen. Bij mij niet. Dus ik gebruik het vooral in mijn achterhoofd. Ik ben geen hoofdrekenwonder, het sommetje is simpel genoeg om de grote pieken en dalen in je trainingsregime te kunnen ontdekken.

Dus; wil je weten wat je zwakke punten zijn? Wil je weten met welke oefeningen je ze kunt weg trainen? Wil je een lesje rekenen? Kijk dan op onze Preventie pagina en boek een van onze diensten!

50% kans op resultaat gegarandeerd! ?

Of als je meer kennis over dit onderwerp wilt binnen jouw organisatie; check onze Scholing pagina!

 

Christian Muller

Sportfysiotherapeut

Personal Fysio